fredag 13 augusti 2010

FP satsar för framtiden: Skola, jobb och äldre i fokus!

Idag presenterades äntligen Folkpartiets valmanifest. Det är väl genomtänkt och innehåller väldigt bra och genomförbara satsningar för en positiv framtid. Länk till valmanifestet hittar du här.

Fokus ligger på skola, jobb och de äldre. Och efter att ha läst igenom valmanifestet kan jag inte annat än att säga att jag är oerhört glad och stolt över vad vi vill åstadkomma under nästa mandatperiod.

Detta är några av de mest prioriterade frågorna FP vill satsa på:

Lärlingsanställningar ska införas i Sverige
Höga ingångslöner är en stor bromskloss när det gäller anställning av yngre personer. Det tar också tid att lära sig ett yrke. Men detta ska inte utgöra ett hinder för yngre personer att komma ut på arbetsmarknaden. Lärlingsanställningar innebär en ny anställningsform för ungdomar upp till 23 år, medan man lär sig ett yrke. Lägre anställningstrygghet (t.ex. som för provanställning), lön enligt avtal, men utgångspunkten bör vara en lönetrappa med lägre löner för de yngsta.

Återförstatliga skolan
Kommunaliseringen har blivit ett stort misslyckande med stora olikheter mellan kommuner, sänkt status för läraryrket och mer omsorgsfokus än kunskapsfokus. Första stegen mot ett återförstatligande bör trappas upp under mandatperioden.

En halv miljard till elevhälsan
FP vill satsa en halv miljard till elevhälsan som räcker till 1 000 fler skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer. Satsningen påbörjas 2011 och trappas upp under mandatperioden. Detta är något oerhört betydelsefullt och väldigt, väldigt viktigt. Jan Björklund nämnde detta i sitt sommartal och jag skrev ett blogginlägg i ämnet, länk hittar du här.

Sänk skatten för Sveriges pensionärer
I vårbudgeten aviserades 5 miljarder i skattesänkningar för 2011. Nu visar det sig att pensionerna sänks mer än vad som fanns vetskap om då. Om det finns utrymme för ytterligare skattesänkningar är fortsatt sänkning för pensionärer det viktigaste.

Äldre inom äldreomsorgen ska ha rätt att välja mellan olika maträtter och rätt att få gå ut varje dag. En ut och gå-garanti, välja mat-garanti och parboendegaranti införs i äldreomsorgen. Alla har ett människovärde, oavsett ålder. Har tidigare bloggat om parboendegarantin bl.a. här.

Folkpartiet satsar på framtiden!

Läs gärna andra bloggar i ämnet: Per Altenberg, Jan Rejdnell, Agneta Berliner, Carina BobergMathias Sundin, Rasmus Jonlund, Pär Gustafsson, Christer Sörliden, Christer Winbäck, Runo Johansson och FP:s Kampanjblogg.

Media: DN, SvD, SvD 2, Sveriges Radio, GP, Expressen och Aftonbladet.

2 kommentarer:

  1. Problemet med maten till äldre (det gäller skolmaten också) handlar ju inte ett dugg om att det finns för få alternativ. Problemet är kvaliteten på maten som serveras. En ärlig satsning för att komma åt problemen vore att återinföra de lokala köken och skippa allt med koka-kyl och "so-fresh".

    Skolbarn och äldre förtjänar nylagad mat som ger riktigt med näring och smakar någonting.

    SvaraRadera
  2. Hej Per, tack för kommentaren. Och för infon. Vill klarlägga det att varken jag eller Fp har sagt att problemet enbart består av att det finns för få alternativ. Jag delar fullt din åsikt om att det är oerhört viktigt med kvaliteten på maten med näringsinnehåll, smak och hur maten ser ut. När det gäller äldre så är just sinnesupplevelsen av maten (syn-smak-lukt) viktig då man tenderar att tappa aptititen när man blir äldre. Likaså är just näringsinnehållet viktigt. Kroppen får svårare att ta upp näringsämnen ju äldre man blir och det är därför enormt viktigt att maten då innehåller tillräcklig nivå av näringsämnen för att kroppen ska må bra.(Nutrition.) Inom FP har vi under en lång tid just fört diskussion kring hur viktigt det är med maten till äldre. Och det gäller hela konceptet. Vad roligt att höra tt även du tycker att detta är viktigt!
    Tack igen för din kommentar och infon.

    SvaraRadera