tisdag 24 augusti 2010

Att få vara behövd - Utanförskapet måste brytas!

Igår publicerade GP i sin artikelserie inför valet den 19 september intervjun med Kommunalråd och vice ordf för Folkpartiet Liberalerna Helene Odenjung. Jag är så glad över ämnet och förslag som lyfts fram i intervjun. Vi i Folkpartiet vill fortsätta att arbeta för att bryta utanförskapet.

Förslaget handlar om att bryta utanförskapet. Det handlar om att personer ska få en möjlighet till att känna sig behövda och att få vara en del av samhället och ett socialt sammanhang. Men vägen dit handlar om aktiva åtgärder för att bryta utanförskapet. Och då behöver samhället också ställa upp genom att tydligt visa att personen behövs. Ett av de förslagen som Folkpartiet vill genomföra i Göteborg är därför motprestation för socialbidrag/försörjningsstöd. Och att särskilda skäl för att kräva motprestation av personer som får socialbidrag/försörjningsstöd även ska gälla personer som är äldre än 25 år.

Om en person både vill och kan arbeta så ska väl detta uppmuntras till och tas tillvara på? Denna viljekraft och motivation ska väl värdesättas och stimuleras? Att som den tidigare (S)-regeringen och som det nuvarande (S)-dominerande styret i Göteborg enbart ge socialbidrag/försörjningsstöd till en person utan att ställa några som helst krav på motprestation tycker jag är oerhört tråkigt. Detta om något uppmuntrar till en känsla av att inte vara behövd. Vilket i sin tur lätt leder till en tillvaro av utanförskap. Man är inte en del av samhället. Och man är inte behövd. Detta är inte värdigt en person som både kan och vill arbeta och försörja sig och kunna betala räkningar med sina egna pengar som man tjänat ihop.

Folkpartiet vill fortsätta värna om jobblinjen. Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att utbilda sig. Och Folkpartiet vill också fortsätta arbeta för att bryta utanförskapet. Om man kan arbeta och har ett arbete och en egen inkomst så stärker detta självkänslan. Det ger en person också möjlighet till att själv ha makten över sitt liv.

Utanförskapet har pågått under alltför lång tid. Utanförskapet måste brytas!

Mer info hittar du i Folkpartiets valmanifest. Länk hittar du här.

Och i Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis (FP) nyhetsbrev. Länk hittar du här.

Läs gärna fler bloggar i ämnet: Helene Odenjung, Pär Gustafsson, Sami Korpela, GöteborgsLiberalen, Fredrik SegerfeldtMonica WahlströmSivert Aronsson och Mårtensson.
 
Media: GP, GP Ledare, Sveriges Radio

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar