söndag 5 juni 2011

Mänskliga rättigheter i regnbågens färger.

Just nu pågår HBTQ-festivalen för fullt här i Göteborg. Regnbågsflaggan pryder spårvagnar, bussar och de flesta flaggstänger runt om i staden och festivaltält är uppställda i Bältesspännarparken. För mig handlar HBTQ-festivalen om mänskliga rättigheter som det är så oerhört viktigt att värna om.

1948 antog och kungjorde FN en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. I inledningsparagrafen fastställs erkännandet av det inneboende värdet hos alla personer och att alla personer har lika och obestridliga rättigheter som utgör själva grunden för frihet, rättvisa och fred i världen.

Trots att det gått mer än 60 år sedan dess gäller inte de grundläggande mänskliga rättigheterna för alla. Personer möter fördomar, diskrimineras, kränks och utsätts för hot och våld på grund av den person man är, hur man väljer att leva sitt liv eller med vem man väljer att dela sitt liv. Detta är djupt beklagligt. Det tillhör inte de värdegrunder som vi delar genom de mänskliga rättigheterna eller genom våra grundläggande demokratiska principer.

Mänskliga rättigheter är universella och människovärdet är okränkbart. Det gäller för alla personer, oavsett ålder, kön, tro, funktionsnedsättning och sexuell läggning eller sexuell identitet. Att ha ett öppet sinne och att respektera och värdesätta andra personer utifrån att vi alla har rätt till våra mänskliga rättigheter eliminerar att fördomar skapas, växer och får fäste. Mänskliga rättigheter är något vi värdesätter. Likaså friheten att få vara den person man är och är född som och till.

Idag är det dags för Regnbågsparaden. Jag kommer med stolthet att gå med just för att värna om de mänskliga rättigheterna, om friheten och om det människovärde som alla har.


Tidigare blogginlägg i ämnet: oktober 2009 och maj 2010.

Läs gärna andra bloggar i ämnet: Helene Odenjung, Pär Gustafsson, GöteborgsLiberalen och Anne-Marie Ekström.

Media: GP1, GP2, GP3, GT1, GT2, SVT och TV4.

2 kommentarer:

  1. Krister Stensson5 juni 2011 23:06

    Du är en fantastisk politiker och medmänniska, Kristina.

    SvaraRadera
  2. Tackar ödmjukast för de rara orden, Krister. De värmer. Känner väldigt starkt för vikten att att värna om våra mänskliga rättigheter och om de människovärde som vi alla har och har rätt till. Jag är bara en av väldigt många som arbetar så gott man kan för det man tror på. Och jag säger: Detsamma, Krister! :) Tusen tack igen! :)

    SvaraRadera