onsdag 12 maj 2010

Göteborg går i regnbågens färger!

Från idag fram tills på söndag går Göteborg i regnbågens färger. Regnbågsflaggor vajar i de flesta flaggstänger och på spårvagnar och bussar. HBT-festivalen har startat!

För mig handlar HBT-festivalen om mänskliga rättigheter. För över 60 år sedan kungjorde FN en allmän förklaring om mänskliga rättigheter och, som jag skrev i ett blogginlägg från oktober förra året, så tycker jag att det är djupt tragiskt att många personer idag inte öppet kan vara den de är och bli accepterade för just den de är med risk för att bli utsatta för hot, våld, trakasserier mm. Detta tillhör inte de värdegrunder som är etablerade i våra mänskliga rättigheter. Jag är därför glad och stolt över att HBT-festivalen nu pågår för fullt här i Göteborg.

Jag är också väldigt glad och stolt över att vi i Folkpartiet liberalerna alltid har gått i första ledet när det gäller att både försvara och driva frågan om mänskliga rättigheter. (FP) i Göteborg presenterar idag rapporten "Göteborg en regnbågsstad i världsklass" med en mängd förslag på åtgärder för att förbättra och utveckla Göteborg till en föregångsstad. Helene Odenjung (FP) skriver om rapporten i dag på GP debatt om hur Göteborg kan bli en HBT-stad i världsklass.

Precis som Helene skriver i artikeln så ska ingen behöva bli utsatt för våld eller hot pga sitt utseende, kön, funktionshinder eller sexuella läggning. Helene skriver också att Göteborgs stad behöver stärkas när det gäller kunskap och insikt om homo-, bisexualitet och transpersoners könsidentitet och livsvillkor, läromedel behöver uppgraderas, all kommunal verksamhet HBT-certifieras, genom äldreomsorgspeng uppmuntra initiativ till att starta äldreomsorg och boenden för äldre HBT-personer, utreda möjligheterna till att etablera en västsvensk hatbrottsjour i Göteborg och verka för att en gynekologmottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor etableras. Jag rekommenderar varmt att läsa denna artikel. Länk hittar du här.

Idag skriver också Pär Gustafsson (FP) och Stefan Landberg (FP) i GT/Expressen om dessa frågor och om att HBT-kompetens är ett ledord för äldreomsorgen. De skriver bl.a. att ”Äldre människor, som bor på olika typer av äldreboende, måste behandlas med respekt för sin sexuella läggning och könsidentitet av sina medmänniskor och vårdpersonal” och jag håller helt och fullt med. Kunskap och insikt om HBT-frågor behöver absolut förbättras och förstärkas. De för också fram i artikeln att Socialstyrelsens rapport ”Vård och omsorg om äldre” visar just på att detta är ett område som tydligt behöver förbättras. Rekommenderar varmt att läsa även denna artikel. Länk hittar du här.

Göteborgs stad har alla möjligheter till att bli en föregångsstad och en regnbågsstad i världsklass som värnar om de mänskliga rättigheterna vi alla har. Alla människor har lika värde. Och de mänskliga rättigheterna är universella, okränkbara och gäller utan undantag, från det att vi föds till dess vi går vidare.

Vill du vara med och utveckla Folkpartiet liberalerna i Göteborgs förslag kring dessa frågor så surfa gärna vidare till vår idéutvecklingsblogg. Länk hittar du här.

Bloggar i ämnet: Pär Gustafsson, Helene Odenjung, GL, Mikael Wendt. Läs gärna också EU-minister Birgitta Ohlssons blogginlägg med hennes tal från Baltic Pride i Vilnius.

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar flagga och vilket härligt inlägg. You go girl!

    SvaraRadera
  2. Tack Helena! :)!
    Visst är fotot vackert! Har tyvärr inte tagit fotot själv...men inlägget är helt och hållet mitt. Är också en glad och stolt folkpartist som går med i regnbågsparaden i Göteborg nu på söndag...FÖR våra mänskliga rättigheter. Tack igen! :)

    SvaraRadera