Debatten kring sprututbytesprogram har tagit ny fart igen. Har tidigare bloggat i ämnet i april, juni och juli förra året. Denna gång har debatten tagit ny fart genom en artikel idag på SvD Brännpunkt. Länk till artikeln hittar du här. Artikelförfattarna menar bl.a. att det inte finns något vetenskapligt stöd för att sprututbyte förhindrar smittspridning av HIV. Jag delar inte denna i denna åsikt.
Den statliga missbruksutredningen presenterade den 31 januari ett delbetänkande (SOU 2011:6 Missbruket, Kunskapen, Vården). Delbetänkandet framför bland annat att kunskapsunderlagen visar att ”sprututbytesprogram leder till minskat riskbeteende och minskad hiv-spridning”. Jag instämmer med detta helt och fullt.
Jag finner det något märkligt att i debatten mot ett införande av sprututbytesprogram så förs till mesta delen enbart fram själva utbytet av sprutor. Jag vet inte om det på något sätt har missats av motståndarna till införande av sprututbytesprogram att det faktiskt inte enbart handlar om att byta ut sprutor. Det är en väldigt stor skillnad mellan ett sprututbyte och ett sprututbytesprogram.
Ett sprututbytesprogram består av väldigt, väldigt mycket mer än att enbart dela ut rena sprutor. För det första är kraven hårda när det gäller hur ett sprututbytesprogram ska gå till. För det andra så är själva sprututbytet enbart en del i ett brett vårdprogram som inkluderar tester, vaccination, samtal, hälsorådgivning av läkare, mm.
Och för det tredje, vilket jag anser att i sig utgöra ett väldigt stort skäl, är att ett sprututbytesprogram ger möjligheter till att nå ut till väldigt utsatta personer som ofta både har misstro till sjukvården och andra myndighetsinstanser och som ofta drar sig för att uppsöka hälso- och sjukvården. Jag tycker inte att det är rimligt att tro att denna grupp skulle kontakta sin vårdcentral för att boka in ett besök för hjälp mot sitt missbruk.
Ett sprututbytesprogram ger möjlighet till att skapa en kontakt med missbrukaren och att ge personen möjlighet till att få vård, stöd och behandling. Denna kontakt betyder oerhört mycket för att kunna ge en möjlighet till att kunna erbjuda utsatta personer en annan väg i livet, fri från missbruk. Sprututbytesprogram borde absolut införas som ett led i den svenska missbruksvården och även smittskyddsvården.
Rekommenderar varmt att läsa Adam Cwejmans blogginlägg idag i frågan.
Mer information i ämnet: Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och SFS-Svensk Författningssamling.
Läs gärna andra bloggar i ämnet: Niklas Smith, Magnus Callmyr, Björn Johnson/Stardust och Johan Sjölander.
Mycket kloka resonemang! I denna fråga finns mycket intressant att resonera om. Det tar en heldag! :)
SvaraRaderaTack så mycket Krister! Uppskattar det väldigt mycket. Ja, visst gör det! Minst en heldag! :) Tusen tack igen. :)
SvaraRadera