måndag 5 juli 2010

Säg JA till sprututbytesprogram i Göteborg!

Att införa ett sprututbytesprogram i Göteborg har tidigare under våren diskuterats. Har tidigare bloggat om detta här och här. Ett sprututbytesprogram handlar om väldigt mycket mer än att enbart lämna ut rena sprutor. Ett sprututbytesprogram är ett brett vårdprogram som handlar om möjligheten att framför allt nå ut till och få kontakt med en grupp personer som oftast inte självmant uppsöker hälso- och sjukvården. Programmet inkluderar bl.a. tester, hälsorådgivning av läkare, samtal och vaccination. Det är ett omfattande program där utbyte av rena sprutor enbart utgör en del.

Diskussionen fortsätter. Igår hade Kent Wetterskog, kandidat till regionfullmäktige för Västra Götalandsregionen, och Rosie Rothstein, Folkpartist från Göteborg, inne en debattartikel om just detta i GT.

Jag är stolt över att vi i Folkpartiet Liberalerna står upp för att erbjuda denna del av hälso- och sjukvården. Det handlar om smittskydd, förhindring av smittspridning av HIV och Hepatit B och att ha en väg att nå ut till de personer som berörs. Dagens Medicin, GP och EPI-aktuellt Smittskyddsinstitutet har redan flaggat för att detta utgör ett problem i Västsverige. Och för mig handlar det om vård. Och medmänsklighet. Och möjlighet att nå ut till personer som oftast under andra omständigheter aldrig självmant hade uppsökt vården och för att kunna erbjuda ett alternativ om en annan väg genom livet och mot en annan framtid, fri från missbruk.

Det är på hög tid att även Göteborg inför sprututbytesprogram. Stockholm och Malmö har redan gjort det. FP säger klart och tydligt JA! Och så verkar även MP i Göteborg göra.  Vad väntar resten av Göteborg på?

Läs gärna blogginlägg från: Rosie Rothstein, Adam Cwejman 1, 2 och 3 och Pär Gustafsson 1 och 2 samt i GT av Helene Odenjung, vice ordf för FP och gruppledare i Göteborg, och Jonas Andersson, FP och ordf för hälso- och sjukvårdsutskottet för Västra Götalandaregionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar