Under Alliansregeringen har LOV (Lagen om Valfrihet) införts. Införandet av LOV har bl.a. inneburit att varje person som patient har rätten till att själv bestämma hos vem och vid vilken vårdcentral man vill ha sin fasta läkarkontakt. Och även att ändra sig i sitt val. Och detta oavsett av om de alternativ som finns att välja mellan är drivna i offentlig eller privat regi. Det handlar om att personen och patienten själv har rätten till att kunna påverka och bestämma.
Införandet av LOV har också gett möjlighet för flertalet att öppna, driva och ta ansvar för en vårdcentral och att driva den på så sätt med bra vård, god tillgänglighet mm så att patienter väljer att gå till just den vårdcentralen och vårdgivaren i stället för en annan. Detta innebär att både offentligt och privat drivna vårdcentraler stimuleras och motiveras till att göra sitt yttersta just för att kunna ge bra vård med god tillgänglighet mm så att personen och patienten vill träffa just dem.
I samband med Almedalsveckan presenterade igår oppositionen sitt förslag över hur de vill att svensk hälso- och sjukvård ska se ut. Länk till sammanställning av förslaget hittar du här.
Oppositionen vill ta bort vårdvalet. Detta tycker jag är djupt beklagligt. Att ta bort vårdvalet och därmed också ta bort dessa rättigheter för patienter och möjligheter för vårdgivare och svensk hälso- och sjukvård är inget som jag ser som positivt. Tvärtom. Vårdvalet bör absolut vara kvar. Och det kommer det också att vara med en omvald alliansregering.
Något som jag anser oppositionen har missat i hela denna debatt är att det är inte vårdföretagen som väljer patienter, det är varje enskild patient som väljer vilken vårdcentral han eller hon vill gå till. Och det är en stor skillnad.
Läs gärna andra bloggare i detta ämne: Birgitta Rydberg, Christer Sörliden, Rasmus (Liberal), Hans Åberg, Christer Jonsson, Mattias Johansson, Martin Edgélius, Tommy Rydfeldt, Peter Andersson, Den hälsosamme ekonomisten,
Media: DN, Dagens Medicin, GP, TT/SVT,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar