fredag 30 juli 2010

Gränslös vård - En mänsklig rättighet.

Det är väldigt glädjande att på dagens ledarsida i Dagens Nyheter kunna läsa att papperslösa och gömda flyktingar bör ha rätt till vård. Länk till artikeln hittar du här.

Att man någon gång skulle bli sjuk och behöva uppsöka sjukvården är nog inget som de flesta av oss dagligen har i tankarna. Och om det skulle bli så att man blir sjuk så innebär det för de flesta av oss att man uppsöker hälso- och sjukvården och kontaktar sin läkarkontakt, vårdcentral eller sjukhus. Detta är en lagstadgad rättighet vi har i Sverige. En lagstadgad rättighet som också innebär att om man väl blir sjuk och behöver få vård så får man vård utan att för den skull också behöva betala oerhörda belopp, tack vare att vi har en allmän sjukförsäkring som i Sveriges fall är skattefinansierad.

Men alla som befinner sig i Sverige är inte svenska medborgare, har uppehållstillstånd eller har en sjukförsäkring genom sitt folkbokföringsland. Och en del som befinner sig i Sverige är här som sk papperslösa och gömda flyktingar och står i de flesta fall utan någon som helst möjlighet till att få vård om personen skulle bli sjuk. Förutom akutsjukvård, som i de flesta fall efteråt innebär att personen blir fakturerad för kostnaden för den vård som erhållits, vilket många gånger når upp till höga belopp där 6 siffror inte är ovanligt.

Men alla som blir sjuka blir inte så pass sjuka att en akutmottagning är aktuell. Och de allra flesta sjukdomar har ett inledande skede som om det åtgärdas redan då förhindrar att personen senare behöver uppsöka en akutmottagning och då med en sjukdom som är dyrare, svårare och tar längre tid att behandla. Om det då inte har gått så långt att sjukdomen inte längre går att behandla.

Det finns en del både stora och små sjukhus som tar emot papperslösa och ger vård oavsett om personen uppsöker sjukvården genom akutmottagningen eller inte. Och vid en del sjukhus finns en väl utarbetad policy om att sjukvårdspersonalen ska ge vård på lika villkor och att detta inkluderar även papperslösa och gömda flyktingar. En sådan policy finns bl.a. för Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Länk till pressmeddelandet hittar du här.

Och det finns också en del kliniker och mottagningar som ger vård till papperslösa och gömda flyktingar för sjukdomar som inte är i akutstadiet.

En del av den kritik som framförts mot att införa vård för papperslösa och gömda flyktingar är bl.a. att detta skulle skapa en slags vårdturism till Sverige. Jag har svårt för att se att detta skulle bli en problematisk konsekvens och att det skulle bli någon form av massvårdturism till Sverige för att få behandling för sjukdomar.

Folkpartiet är för att ge papperslösa rätt till vård, vilket beslutades vid landmötet i november 2009. Och LUF (Liberala Ungdomsförbundet) driver denna fråga och uppmärksammar den bl.a. genom en namninsamling som du kan skriva på här.

Vård är en mänsklig rättighet!

Läs gärna andra bloggar i ämnet: Christoffer Fagerberg, Victor Zetterman, Erik Wahlberg, Christer Jonsson, Rasmus (Liberal), Birgitta Rydberg, Adam CwejmanDaniel Andersson, Bawar IsmailAndreas Froby och Robert Andersson.

Mer info hittar du bl.a. i Valplattform för FP i Göteborg och Vallprogrammet för FP i Västra Götalandsregionen.

6 kommentarer:

  1. Hej kristina!

    Grymt att att du också uppmärksammar papperslösas situation, gå gärna in och skriv under vår namninsamling till stöd för papperslösas situation.

    http://www.facebook.com/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=ts#!/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=mf

    http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4776

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer,
    Kul att höra! Det är svårt för en fp-liberal att inte uppmärksamma detta. Det handlar ju om mänskliga rättigheter. Suveränt bra att ni driver frågan så bra. Stor eloge till dig/er! Namninsamling är självklart påskriven. Och jag hoppas innerligt att fler också kommer att göra det!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker alla som kommer till Sverige ska ha rätt till kostnadsfri sjukvård. Varför kräva sjukföräkring av turister om det är en mänsklig rättighet att få vård?

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Tack för kommentaren. Tack för att du delar med dig av din åsikt och för frågan. Jag har en annan åsikt. För mig är det ett helt annat utgångsläge och en helt annan betalningsförmåga som en papperslös och gömd flykting har i jämförelse med en turist. Tycker inte du det?
    Tack igen för kommentaren och din fråga.

    SvaraRadera
  5. Hur skiljer du turisten och den papperslöse åt? En visar passet den andra inte. Det du kallar gömda flyktingar är människor som fått avslag på sin asylansökan för att de INTE är flyktingar eller i övrigt skyddsbehövande.Dom ska åka hem till sina hemländer och inte uppmuntras att stanna. Andra papperslösa är illegala svartjobbare. Dom ska inte heller vara kvar i landet. Man måste ju bestämma vilken linje man ska ha. Antingen så är alla välkomna att bo och verka i detta land, med de rättigheter och skyldigheter som finns eller så har vi en reglerad invandring och då kan vi inte ge dubbla budskap. Givetvis ska den som blir akut allvarligt sjuk få vård. Jag tycker inte heller att folk ska ligga och dö på gatorna, men man måste bestämma sig för vilken linje man ska ha. LO vill ju också organisera "papperslösa" svartjobbare, men accepterar inte svenska svartjobbare. Ytterligare en absurditet i sammanhanget.

    SvaraRadera
  6. Hej igen Anonym,
    Tack igen för din kommentar och för att du delar med dig av dina åsikter. Din fråga om hur en papperslös och turist skiljer sig åt besvarar du i din kommentar. Din kommentar verkar handla om migration- och immigrationspolitik. Mitt blogginlägg handlar om hälso- och sjukvård. Uppskattar att du tycker att akutsjukvård är humant och ska ges. Vill nämna det att akutsjukvård är väldigt dyr, både kostnadsmässigt i pengar, i lidande och i efterföljande komplikationer. Bortsett från olyckor och snabbt oförutsett insjuknande kan flertalet av de sjukdomar som i ett ett senare stadium bli aktuellt för akutsjukvård gå att lindra, bota, förebygga och förhindra i ett inledande skede. Utan att dyr akutsjukvård behöver bli aktuell. Mitt blogginlägg handlar om hälso- och sjukvård. Inte om migrations- och immigrationspolitik.
    Tack igen för din kommentar och för att du delar med dig av dina åsikter.

    SvaraRadera