tisdag 19 oktober 2010

Vård för papperslösa - Lagstiftning äntligen på väg?

Ämnet kring vård för papperslösa har diskuterats flitigt och länge. Men nu verkar det som att frågan äntligen är på väg att lösas. Det var verkligen glädjande att i lördagens intervju i ekot med Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) höra att det verkar som att en lösning kring vård för papperslösa är på väg att landa. Och det är inte en dag för tidigt!

Argumenten för vård för papperslösa är många. Har skrivit om en del av dessa i mer utförliga resonemang i blogginlägg från juli, augusti och augusti i år. Redan idag har personer rätt till akutsjukvård (”omedelbar vård”). Jag anser också att även om behov av vård inte bedöms som akut, så ska en person som är i behov av vård inte nekas detta. Det är inte humant. Sverige hamnar också tillsammans med Österrike i botten i rankning över länder som är bäst på att ge vård till papperslösa. Detta är absolut inte bra.

Alla sjukdomstillstånd uppstår heller inte som ett akut och oförväntat plötsligt insjuknande eller som en oförutsedd olycksskada eller liknande. De flesta sjukdomar har en tidsperiod innan akutsjukvård blir aktuell. Och går det att behandla, bota eller förebygga ett sjukdomsförlopp från att leda till ett akutstadium så är detta bra, både för att undvika onödigt lidande hos den drabbade och för att undvika onödigt höga kostnader inom hälso- och sjukvården. Akutsjukvård är inte direkt billig. Den är också påfrestande för personen som drabbas.

I nuläget är det upp till varje landsting att själv ange riktlinjer för att komplettera den lagstiftning som finns, t.ex. kring hantering och eventuell betalning för vård. Flertalet av våra regioner och landsting har fastställt riktlinjer, men riktlinjerna ser väldigt olika ut både inom och mellan olika landsting. Detta är inte bra. I en del fall är riktlinjerna också vaga, vilket absolut inte underlättar när de ska tillämpas i praktiken.

Hälso- och sjukvårdspersonal har heller inte som uppgift att agera polis eller migrationsmyndighet. Vi har lagar på hälso- och sjukvårdens område som klart och tydligt anger både vårdpersonalens yrkesuppgifter och patienters rättigheter, bl.a. genom Hälso- och sjukvårdslagen, Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS) och Offentlighets- och sekretesslagen. Man ska kunna känna sig trygg som patient.

Det är därför väldigt glädjande att det nu verkar som att frågan kring rätt till vård för papperslösa är på väg att lösas. Äntligen! Det är som sagt inte en dag för tidigt.

Läs gärna andra bloggar i ämnet: Christoffer Fagerberg, Rasmus Jonlund, Niklas Odelberg, Victor Zetterman, Sivert Aronsson och Alliansnytt.

Media: Sveriges Radio (ekot), GP, SvD, DN och Dagens Medicin.

3 kommentarer:

  1. Ska de som saknar uppehållstillstånd betala för vården du anser att de har rätt till? Eller är du av uppfattningen att sjukvård inte kostar? Jag vet att den kostar för mig. Via skattsedeln och genom avgifter vid varje besök. Hur tycker du att det ska genomföras rent praktiskt? Ska det finnas en särskild vårdkö för personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige? Eller ska de klämmas in i de vårdköer som finns nu? Utan att landstinget kan äska pengar för den vård de får? Då kan ju jag göra samma sak, och slippa betala!

    Efter att ha läst det du skrivit, ställer jag mig frågan hur du tror att svensk sjukvård är organiserad och finansierad.

    För övrigt anser jag benämningen papperslösa är lika illa som skällsordet illegala invandrare. Ingen människa är olaglig och lika få utlänningar här är papperslösa. Och om man tror att folk som kommer hit saknar handlingar är man mer än lovligt korkad eller så blundar man medvetet för både det ena och det andra.

    När jag söker vård som inte är akut, får jag ingen vård om jag inte visar vem jag är. Varför ska den som vistas här utan uppehållstillstånd inte behöva göra samma sak?

    Jag ser fram mot svar.

    mvh
    Per

    SvaraRadera
  2. trist att du inte svarar på mina frågor. tror du att frågorna är oärliga? har nåt bakomliggande, dolt och konspiratoriskt syfte? jag vill veta hur det ska funka praktiskt. går det att ordna, så är jag för fri sjukvård i sverige för alla människor i hela världen. går det inte att ordna utan olägenhet för mig och andra som bor här, är jag ytterligt tveksam till det du förespråkar. men det kanske är r*********t ha en sådan invändning? du vet väl, så liberal du är.

    SvaraRadera
  3. du har fortfarande inte svarat på mina frågor. det tycker jag är tråkigt.

    att få hjälp när man är sjuk, är varje sjuks önskan. vore svensk sjukvård utan kostnad, skulle allt vara bra. även för de som inte bor här, och som inte kan få den sjukvård de behöver, där de är. då skulle de kunna resa hit och få det de begär. kanske skulle det funka att det vore så, att vem som ville kunde komma hit och få. kanske skulle det inte gå.

    jag vet inte. men en sak vet jag. den som vill hjälpa andra får gärna göra det. vem de än hjälper. men dra inte in mig i hjälpandet. jag förbehåller mig rätten att själv bestämma vem jag väljer att hjälpa. och börjar nån greppa efter min plånbok, eller sveriges plånbok, som jag är med och stoppar slantar i, anser jag att jag har rätt att få vara med och bestämma. trist? javisst. och då kanske det inte går som du vill. och om du då vill kalla mig namn. gör det då. det har nu gått så långt att jag med stolthet kan kalla mig rasist. Tänk på denta mitt uttalande. min sist sagda mening. den är värd eftertanke. i ett land som sverige. att jag med stolthet bär det epitet andra ger mig. utan att jag riktigt förstår varför jag är det.

    jag bara undrar sådär i förbigående, har du gjort nåt personligt för att hjälpa någon att få stanna i sverige? har nån flykting gömt sigos dig? har du rest i liten segelbåt på vinterstormigt hav för att hjälpa nån utlänning att komma till sverige? berätta gärna om du riskerat nåt, din frihet till exempel, för att hjälpa en utlänning att nå friheten i Sverige!

    mvh
    Per

    SvaraRadera