tisdag 30 juni 2009

Robert Dicksons Stiftelse och bostadsbrist

Sista styrelsemötet med Robert Dicksons Stiftelse innan sommaruppehåll ägde rum för snart två veckor sedan. Robert Dicksons Stiftelse är Sveriges äldsta bostadsstiftelse och den bildades 1860. Fast det beror på hur man resonerar...är det datum då donation äger rum som räknas eller är det datum då donation blir offentlig? Men detta är väl enbart en petitess i sammanhanget och det går väl att säga att stiftelsen åtminstone är en av de äldsta i sitt slag i Sverige.

Robert Dickson var liberal. Han var också handelsman, välbärgad och aktiv inom samhällspolitiken. Stiftelsen bildades med främsta syfte att använda donerade medel till att uppföra sunda och väl försedda byggnader som mot billiga villkor skulle hyras ut som bostäder "åt välfrejdade, för arbetsamhet och ordentligt kända, mindre bemedlade personer, företrädesvis gift arbetsfolk". Utöver detta kunde stiftelsen också använda medel till inrättningar som "i öfrigt afse arbetarklassens förmån".

Det är bra att Stiftelsens stadgar ses över i försök att anpassa dem till nuvarande gällande lagar. Länkar om detta finns bl.a. här, här och här. När stiftelsen bildades var det bostadsbrist i Göteborg. Idag, 150 år senare, är det fortfarande brist på bostäder. Robert Dicksons Stiftelse förvaltar enbart en liten, liten del av Göteborgs bostadsbestånd. Trots detta är min förhoppning att när de nya bostäder som Stiftelsen uppför väl är färdigbyggda så kommer dessa att utgöra en liten del i lösning på bostadsproblematiken i Göteborg.

För mer information om Robert Dicksons Stiftelse och dess historia klicka här.

3 kommentarer:

 1. Det finns ett gap av utvecklingsskillnader att överbrygga. Vi är pensionerade och är konstnärer, vi säljer vårt hem och verkstad i Skåne för att flytta till barnen i Göteborg nu på ålderns höst/vinter. Vi ser att vårt hus på landet är så lågt värderat att man får ingen lägenhet för det priset, och vår pension räcker inte för att betala räntor som banken vill ha vid hög ålder. Det är nya vården som pockar på lösningar,, gör det själv vård t.ex-
  och nu skulle Dicksons Stiftelse vara en lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Beatrice,
   Beklagar dröjsmålet att återkoppla till dig. (tekniskt strul)
   Tack så mycket för att du delar med dig av dina synpunkter och tankar kring en så viktig fråga och område. Uppskattar det väldigt mycket.
   Det låter så härligt att ni, i ert tidsskede, vill flytta närmare era barn och till i Göteborg. Familj, vänner och de som är nära betyder så oerhört mycket.
   Jag delar dina tankar kring problematik på bostadsområdet. Speciellt när det gäller möjlighet att kunna flytta till t.ex. en storstad som Göteborg. Priser vid bostadsrättsköp är höga. Till detta är tillgång till hyresrätter väldigt begränsat och överlag är bostadsbyggandet i Göteborg extremt på enormt eftersläp, det möter inte behov och efterfrågan...på många plan. Det borde inte vara så i Sveriges näst största stad. Det borde vara precis tvärtom!
   Har full förståelse för utmaningar med ekonomin du nämner. Hade gärna sett en stabilisering på bostadsmarknaden till mer tillgängliga nivåer. Många (onödiga) problem har skapats pga brist på bostäder i Göteborg.
   Trots detta så är jag glad över att ni läst och fått veta om stiftelsen. Det är Sveriges äldsta bostadsstiftelse med byggnader och bostäder i form av hyresrätter, trygghetsboende mm. Grundtanken handlar bla om rimliga hyresnivåer, vikten av blandat boende i attraktiva områden, mm. Mitt intryck är att förvaltningen av byggnaderna och när det aktuellt med eventuell renovering av densamma görs utifrån ett perspektiv som främjar varsamhet om själva byggnaden och historiken samt en strävan om att upprätthålla stiftelsedonationens intentioner om lägre hyresnivå.
   Tusen tack igen för din kommentar. Rekommenderar stort, om ni inte redan gjort detta, att kontakta stiftelsens kontor för att anmäla ert intresse.
   Önskar er all lycka till och att ni får bostad i Göteborg inom kort.
   Många hälsningar,
   Kristina

   Radera
 2. PS: Mycket intressanta tavlor. Hoppas att du/ni delar med er av er kreativitet i Göteborg.
  PPS: Paris är en otroligt vacker och inspirerande stad. :)

  SvaraRadera