fredag 4 mars 2011

Närdemokrati

I onsdags den 2 mars inledde vi i FP i Göteborg vårt årsmöte, del 1, med motionsbehandling. Det var många motioner som behandlades och det blev intressanta och mycket givande diskussioner och argument som fördes fram. Vill du läsa mer information om årsmötet eller handlingarna så hittar du länk här.

En av motionerna som särskilt utmärkte sig för mig var en motion som handlar om närdemokrati. Speciellt närdemokratin i stadsdelarna och i stadsdelsnämnderna. Jag blev väldigt glad att just närdemokratin ute i stadsdelarna togs upp. Det är jätteviktigt med närdemokrati och att detta både värnas om, uppmuntras till och tas tillvara på.

Det måste finnas möjligheter för boende i stadsdelarna att kunna föra fram synpunkter, åsikter, ställa frågor och få svar. Det finns bl.a. olika råd, t.ex. pensionärsråd och handikappråd, som ger möjlighet till utbyte av information, synpunkter mm. SDN Centrum håller också dialogmöten som är öppna för allmänheten.

Många av stadsdelsnämnderna har också öppna nämndsammanträden, men alla har det inte. SDN Centrum är en av de stadsdelsnämnder som inte har öppna nämndsammanträden. Något som jag gärna ser en förändring med. Jag tycker absolut att även vi i Centrum bör ha öppna sammanträden just för att det ska finnas en möjlighet för intresserade invånare att kunna närvara om man så vill. Det handlar om delaktighet och om demokrati.

Det är oerhört viktigt att värna om närdemokratin. Det ska inte vara stora avstånd mellan politiker och allmänheten. Och det måste finnas möjligheter för allmänheten och boende i stadsdelarna att kunna vara delaktiga.

Ett sätt (av många) att fördjupa närdemokratin är t.ex. det som vi i FP i Göteborg gör genom att vi har en SDN-blogg. På SDN-bloggen skriver vi som representerar FP i stadsdelsnämnderna. Vi berättar lite om vad vi gör i stadsdelsnämnderna och om vad som tagits upp vid nämndsammanträdena. Länk till vår SDN-blogg hittar du här.

På SDN-bloggen pågår det just nu också en omröstning när det gäller förskolan i Göteborg. Frågan är ”Bör Göteborg införa maxtak på barngrupperna?” Surfa gärna in på bloggen och passa på att tycka till och rösta.

Hur gick det då för motionen om närdemokratin i våra stadsdelar och stadsdelsnämnder? Den blev antagen av årsmötet, så klart!

4 kommentarer:

 1. Krister Stensson4 mars 2011 20:52

  Bra jobbat, Kristina!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket Krister. Uppskattar det väldigt mycket! Vi försöker alla så gott vi kan att göra ett bra jobb med att föra ut liberal ideologi och positiva värderingar och arbeta för förändringar till det bättre. Tusen tack igen! :)

  SvaraRadera
 3. Så sympatiskt, Kristina. Vi är långt ifrån närdemokrati i Valdemarsvik. Somliga verkar nästan se väljarna som en fiende som ska hållas kort. Det är bra att kämpa vidare...

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket Helena. Tråkigt att höra. Det är en syn som tyvärr är alldeles för vanlig i alldeles för många sammanhang, oavsett stad eller ort. Åsikter, samtal och idéer måste få ha ett utrymme. Som liberal värnar man speciellt om yttrandefriheten och tycker att det därför också är väldigt viktigt med närdemokrati. Du är en mycket god kämpe för närdemokrati Helena. Håller med dig, det är bara till att kämpa vidare. :) Tack!

  SvaraRadera