måndag 3 januari 2011

Insändare GP: Låt handspriten flöda inom vården!

Insändare publicerad i GP måndag den 3 januari, 2011:

”Infektionsrisk. Vanlig handsprit är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förhindra spridning av vårdrelaterade infektioner, skriver Kristina Palmgren.”

Antalet patienter som varje år drabbas av vårdrelaterade infektioner måste drastiskt minska. Vanlig handsprit är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förhindra spridning av både vårdrelaterad smitta och kontaktsmitta inom sjukvården. Men då måste handspriten också användas!

Varje år drabbas ungefär tio procent av alla inneliggande patienter av någon form av vårdrelaterad infektion. I den senaste mätningen låg riksgenomsnittet på 9,4 procent. Detta innebär att det i genomsnitt är 56 patienter varje dag som drabbas. Detta är inte acceptabelt. Man kommer till sjukhus för att bli frisk, inte för att bli sjuk.

MRSA, VRE och ESBL-bildande bakterier är bara några exempel på infektioner som kan ge förödande konsekvenser för den drabbade. Infektionen kan vara svårbehandlad och leda till en lång efterföljande sjukdomsperiod. Risken finns också att den insjuknade utvecklar ett kroniskt sjukdomstillstånd som personen får leva med under resten av sitt liv. En del patientgrupper är särskilt utsatta och har svårigheter att kunna klara av infektionen över huvud taget.

Tvål och vatten och vanlig handsprit använd på rätt sätt är ett enkelt sätt att förhindra smittspridning. Det är dessutom också billigt. Åtminstone i relation till kostnaden för eventuell sjukskrivning, extra vårddygn, behandling av eventuella efterföljande kroniska symptom och ökad belastning på personal. Låt därför handspriten flöda inom sjukvården!

Kristina Palmgren

4 kommentarer:

 1. En kort, slagkraftig och viktig insändare. You go girl!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket Helena. Uppskattar det väldigt mycket. Och jag säger detsamma till dig, dina inlägg och artiklar bidrar så mycket till den allmänna debatten. Bra!

  SvaraRadera
 3. Vill inte vara "taskig", men jag saknar de KUL idéerna ju... Vad gör egentligen DU som ingen annan kan komma på..? Varför DU och inte slumpvist första myndiga människan på stan i rena kläder och som vet vad 12 x 12 är..?

  SvaraRadera
 4. Hej "anonym",
  Tack för kommentaren. Intressant kommentar. Innehållet i insändare och artiklar jag skrivit är de ämnen, frågor mm som jag väljer att skriva om. Alla, inklusive dig och även slumpvist utvalda personer, oavsett myndighetsstatus eller matematikkunskaper, har all möjlighet till att också skriva insändare och artiklar om de ämnen som respektive väljer att ta upp. All lycka till i skrivandet om det är vad du väljer att göra. Tack igen för kommentaren, "anonym". Ha en fortsatt bra dag. Hälsningar, Kristina

  SvaraRadera