Insändare publicerad i GP måndagen den 15 augusti, 2011:
Om några få veckor börjar höstterminen. En del elever ser fram emot skolstarten, medan en del säkert önskar att sommarlovet var längre.
Men för alltför många barn och ungdomar innebär skolstarten också start av en tillvaro fylld med upprepade kränkningar och mobbning.
Tidigare i år publicerade Skolverket en rapport som visar att det är ungefär 50 000 barn och ungdomar som utsätts för mobbning i skolan och att ungefär 13 000 elever utsätts för långvarig mobbning i ett år eller mer. Detta är helt oacceptabelt.
Många skolor arbetar intensivt med handlingsplaner mot mobbning. Skolverket har också sett över flera av de många olika anti-mobbning program som används. Detta är steg i en positiv riktning.
Men det går inte att bortse från att elever varje dag blir utsatta för både fysiska och/eller psykiska kränkningar. Det går heller inte att bortse ifrån att vuxna omkring många gånger tittar åt ett annat håll, inte ser och inte agerar.
En drabbad skolelev har sagt att psykisk mobbning är värst, den går in i själen och dödar själen inifrån. Det ska inte behöva vara så. Det är alldeles för många barn i skolan som lider i tysthet och som tror att det är deras fel att de blir utsatta för mobbning. Att de på något sätt inte duger som de är och att det är något ”konstigt” med dem som gör att andra kan trakassera, frysa ut, hota och slå dem.
Mobbning är en oerhörd kränkning mot en annan person och en persons rätt att få vara den han/hon är. Vuxna omkring måste ta sitt ansvar.
Kristina Palmgren
Ett gott hjärta ger ett gott engagemang i svåra frågor. Väl valda ord och jättebra skrivning!!
SvaraRaderaJa, det var en bra text. Själv föreläser jag och jobbar aktivt med ämnet.
SvaraRaderaTusen tack Krister för de vänliga orden! Jag uppskattar det väldigt, väldigt mycket. Tack!
SvaraRaderaHej Björn, tack så mycket! Har varit inne och läst på din blogg/hemsida. Den är bra. Det är positivt att se att du har så många föreläsningar inbokade framöver. Det visar på intresse i frågan och kring ämnet. Jag tycker att det är viktigt att frågan lyfts och pratas om. Mobbning är ett problem, både för barn och ungdomar som går i skolan och för vuxna. Jag tror starkt på att för att kunna bidra till förändringar så måste man också prata om saker. Önskar all lycka till med dina föreläsningar. Många hälsningar, Kristina Palmgren
SvaraRaderaDet är mycket som är beklagligt med mobbning. Till de overdersägliga sanningarna hör att det inte hjälper mycket att bara ytterligare tala och diskutera kring hur otäckt och kränkande det är. Det är nog alla överens om.Krafter borde egentligen läggas på att stoppa mobbningen där den upptäcks.Alltför mycket prat och uppståndelse kring mobbning kan i stället riskera att öka mobbning, enligt mycken forskning.
SvaraRaderaHej Bertil, Tack så mycket för din kommentar och för att du delar med dig av dina tankar och åsikter kring mobbning inom skolan. Jag uppskattar det. Om jag läser innehållet i vad du skriver rätt så säger jag att jag delar den åsikten att orden man säger också bör omfattas i praktik och aktiv handling. Samtidigt anser jag också att frågan och ämnet absolut inte bör vara tabu på något sätt. Mobbning förekommer inom skolan och att då inte våga eller kunna prata om detta anser jinte jag är en väg till att lösa problemet, utan att i stället tysta ner problemet och med konsekvenserna därav. Däremot håller jag med om att det inte borde finnas ett behov av att prata om detta över huvudtaget. Jag ser fördelar med vad du skriver när det gäller hur-frågan, dvs hur att hantera detta i vardagen och i praktiken. Håller med dig om vikten av att stoppa mobbningen där den upptäcks. Det är därför insändaren avslutas med att vuxna omkring måste ta sitt ansvar. Barn är och ska få lov att vara just barn. Det är därför det är så viktigt att just vuxna omkring tar sitt ansvar i denna fråga. Utöver det har skärpt lagstiftning införts, den största satsningen någonsin har gjorts på området av vår regering, anti-mobbningsprogrammet har på uppdrag av regeringen setts över av Skolverket. Utökad översyn av programmen som används har uttalats av Utbildningsminister Jan Björklund. Detta är oerhört positivt.
SvaraRaderaMen jag anser att i slutändan så handlar det mycket om vad var och en gör, eller inte gör. Och jag vet att jag gör vad jag kan för att bidra positivt till att stoppa mobbningen i skolan, både i stort och smått. Och jag vet och är oerhört tacksam över att det finns så många personer som också gör vad de kan utifrån sina förutsättningar mm för att förhindra att en person blir utsatt för kränkningar. Alla personer är unika och alla har ett människovärde som är okränkbart. Jag anser att det är viktigt att både värna om och prata om. Tusen tack igen för din kommentar Bertil! Tusen tack också för att du är engagerad i frågan! Många hälsningar,
Kristina Palmgren