söndag 28 februari 2010

Jobbskatteavdrag: En lättnad i vardagen och bra för Sverige!

För många av oss har det precis varit tidpunkt då löneutbetalningar har nått våra bankkonton. Och samma tidpunkt då det är dags att betala räkningar, som t.ex. hyra, lån, el, telefon mm, mm. Jag ser det som väldigt, väldigt positivt att vår Alliansregering beslutade att införa ett s.k. jobbskatteavdrag. Ett jobbskatteavdrag som har införts i tre steg med ett ytterligare ett fjärde steg inom kort.

Jobbskatteavdraget handlar om mycket och argumenten för införandet är många. För mig är det två viktiga argument och skäl som särskiljer sig. För det första så tror jag på att man själv som individ ska få ha kvar stora delar av sin lön efter att skatt, pension och andra avgifter är betalda. Genom jobbskatteavdraget har låg- och medelinkomsttagare fått en lättnad i sin vardagliga ekonomi. Jobbskatteavdraget för låg- och medelinkomsttagare motsvarar ungefär en extra månadslön per år. Detta är väldigt mycket. Vill du själv räkna ut vad du får i jobbskatteavdrag så klicka på länken här.

För det andra så handlar det om marknadsekonomi. Ekonomin stimuleras och så även företag och entreprenörskap genom att pengar och tjänster byter ägare. När pengar byter ägare leder det till en starkare och mer stabil ekonomi och det leder dessutom till möjlighet för fler företag och fler entreprenörer att etablera sig. Fler företag och fler entreprenörer leder i sin tur till fler jobb.

Flera instanser har påpekat att jobbskatteavdraget har lett till fler jobb. Riksrevisionen har bl.a. informerat om i sin rapport Jobbskatteavdrag (2009:20) att 90 000 fler jobb har skapats. Och detta trots finanskrisen. Jobb ger möjligheter för fler att arbeta, ha en inkomst och därigenom ha möjlighet till att försöka förverkliga sina drömmar, mål och vad man vill nå under var och ens livsväg. Fler i arbete ger också mer i skatteintäkter för att finansiera hela vår samhällsstruktur.

Jag är inte förvånad över att (S) i efterhand har accepterat jobbskatteavdrag 1, 2 och 3. Detta fast de först har varit starkt emot för att sedan efter en tid ändra åsikt. Förmodligen kommer de att även i efterhand acceptera jobbskatteavdrag steg 4. 

Jobbskatteavdraget är rätt. Jobbskatteavdraget fungerar i praktiken och är en faktor som stimulerar och förbättrar Sveriges ekonomi. Och var och en av Sveriges invånare har själva märkt att det har blivit en lättnad i vardagen. Det tycker jag är ett utmärkt exempel på en mycket väl genomtänkt, långsiktig och bred politik som berör både varje enskild individ och Sverige övergripande i stort.

onsdag 24 februari 2010

FP, IT och sociala medier är här och i tiden

Man vågar nog säga att ingen kan ha undgått den något explosionsartade utvecklingen inom de senaste årens IT-teknik och då allra helst inom området sociala medier som t.ex. bloggar, facebook och mobiltelefoner med funktioner som matchar portabla datorer i miniformat. Utvecklingen inom IT-tekniken och sociala medier skapar möjligheter till öppna upp för alternativa vägar för att nå smidiga, snabba och enkla lösningar inom allt från att deklarera sin skatt, boka in besök vid sin vårdcentral till att kommentera en debattartikel och gratulera någon eller att bara säga hej eller tack. Jag tror inte att tekniken kommer att ersätta ett personligt möte medmänniskor emellan. Men däremot ger tekniken möjligheter till bl.a. kommunikation, information och även kontakt. Detta tycker jag är väldigt bra.

Jag tycker också att det är väldigt bra att vi i Folkpartiet Liberalerna (FP) är ett parti som säger ja till framtiden. I uttrycket "Ja till framtiden" ligger förhoppningar, drömmar, utveckling och möjligheter. Detta inkluderar även IT och sociala medier. Det är därför inte så konstigt att FP i Göteborg har ett öppet samråd i Forma Framtidens Göteborg där vi vill att du tycker till om hur framtidens Göteborg ska se ut. Tyck gärna till...och tyck gärna till mycket!

I dag uppmärksammade Sveriges Radio vikten av sociala medier i samband med valrörelsen. FP ligger som alltid i framkant. Läs och lyssna gärna på SR-intervjun med Pär Gustafsson, ansvarig för just sociala medier för FP i Göteborg, länk finns här.

Söndagen den 19 september går Sverige till val där allt lutar väldigt, väldigt starkt mot en omvald Alliansregering och även ett efterlängtat maktskifte i Göteborg. Jag är inte ett dugg förvånad. Och jag är helt övertygad om att FP, IT och sociala medier är här, i tiden och här för att stanna.

söndag 14 februari 2010

Företagande ger fler jobb

Sverige är en del av en globaliserad värld. Detta märktes tydligt vid finanskrisen som spred sig med en enorm fart över hela världen hösten 2008 och med den inträffade också den djupaste ekonomiska kris sedan 1930-talet. En av de bidragande faktorerna till att dämpa just konjunktursvängningar och i stället ge en mer stabil ekonomi när konjunkturen går upp eller ner är just småföretagande.

Småföretagande och entreprenörskap är också en förutsättning för att det skapas fler jobb. Fler jobb innebär att fler personer får en egen inkomst och kan försörja sig. Fler jobb och fler som kan försörja sig är en förutsättning för att skapa ett samhälle med välstånd och för att kunna finansiera våra olika samhällsstrukturer och trygghetssystem som t.ex. hälso- och sjukvård och allmän sjukförsäkring, skola, barnomsorg, äldreomsorg, rättsväsende, kollektivtrafik mm, mm. Listan kan göras lång. Att ha ett arbete och kunna försörja sig ger också personer möjligheter till att själva skapa de liv och livsvägar som man vill uppnå.

Under lång tid har Sverige haft ett S-dominerat styre. De tror inte på marknadsekonomi, vilket bl.a. har lett till att småföretagande inte fått utrymme eller t.o.m. motarbetats och försvårats för. Staten varken kan eller ska äga allt. Tillgängliga pengar och skattemedel skyfflas mest bara runt i ett sådant system med risk för stagnation. Företagande behövs och är jätteviktigt bl.a. för att föra in nya medel i skattemedelsystemet.

Småföretagande, entreprenörskap, innovation och kreativitet är något väldigt positivt som både ska uppmuntras till och underlättas för. Det handlar om vår framtid och utveckling. Jag är därför väldigt glad för att FP och Alliansregeringen har arbetat intensivt med och fortfarande arbetar med att just underlätta för och stimulera till att fler får möjligheten till eget företagande.

Ett ökat småföretagande som är en förutsättning för att det skapas fler jobb kommer bl.a. också att ge fler personer som är arbetssökande och som försöker komma in på arbetsmarknaden större möjligheter till att också göra detta.

Länk till mer om FP:s jobb- och företagandepolitik finns här. Länk till FP:s rapport ”Ett Sverige fyllt av entreprenörskap och företagande” finns här. Vill du läsa mer om Alliansregeringens näringslivsutvecklingspolitik så klicka här. Vill du räkna ut ditt jobbskatteavdrag så klicka här.

lördag 13 februari 2010

Cecilia Malmström äntligen Sveriges nya EU-kommissionär!

I tisdags röstade europaparlamentet äntligen igenom den nya kommissionen. Och med det är äntligen Sveriges nya EU-kommissionär faststlagd! EU-upplysningen uppmärksammade det här och media har bl.a. uppmärksammat det här, här, här och här. Och Folkpartiet uppmärksammade det bl.a. här. Jag är så stolt över att Cecilia Malmström är vår nya EU-kommissionär. Cecilia har gjort ett utmärkt jobb som Sveriges EU-minister. Och hon kommer att göra ett exemplariskt bra jobb som vår nya EU-kommissionär. Det utmärkta jobbet som Cecilia gör blev väldigt tydligt under Sveriges EU-ordförandeskap under hösten, både i Sverige och inom EU. Ett stort och varmt grattis till Sveriges nya EU-kommissionär! Cecilia kommer galant att klara av de tunga arbetsuppgifterna som handlar om EU:s inrikespolitik, bl.a. polis, migration och organiserad brottslighet. Jag har fullt förtroende för Cecilia Malmström och hon kommer att göra ett oerhört bra jobb som vår nya EU.kommissionär!
Rekommenderar varmt att läsa Cecilia Malmströms blogg. Och även Olle Schmidts blogg och Cecilia Wikströms blogg, som tillsammans med Marit Paulsen representerar FP och Sverige i Europaparlamentet.

lördag 6 februari 2010

Lundsbrunnkonferens och IT för framtiden

Förra helgen var det äntligen dags för årets Lundsbrunnkonferens som är ett av årets absolut allra största händelser för Västsvenska folkpartister. Konferensen slog i år rekord i antalet deltagare då 300 folkpartister från hela Västsverige (VGR, Halland och Värmland) samlades för att ta del av ett mycket bra seminarieprogram, trevligt umgänge och inspirerande och motiverande anföranden från bl.a. Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg och 2:a vice partiordförande och Erik Ullenhag, partisekreterare.

Problem med fastfrusna växlar för tågtrafiken löstes genom kvicktänkbarhet. Det blev en lysande och mycket uppskattad paneldebatt och diskussion med flertalet av våra Västsvenska riksdagsledamöter, Jan Ertsborn, Cecilia Wigström, Lars Tysklind, Anita Brodén, Christer Winbäck, Nina Larsson och Gunnar Andrén, samt indroppande sms från andra riksdagsledamöter, däribland bl.a. Carl B Hamilton. Partiledare Jan Björklund kunde närvara genom högtalaruppkopplad telefonförbindelse. Är väldigt glad för att vi i FP är för, med och i framkant i att bejaka och använda tekniken. Vill ni se lite mingelbilder så titta gärna på Mikael Wendts you tube klipp här

IT är ett ovärderligt redskap och stöd i vardagen. Så också för de allra flesta arbetsplatser, myndigheter och organisationer. Har i en del tidigare blogginlägg nämnt hur viktigt det är med just fungerande IT-system och IT-stöd inom sjukvården, se bla blogglänk 1, blogglänk 2. Informations- och kommunikationsteknik är oerhört viktigt för Sveriges utveckling och framtid. Och Sveriges framtid skapas av oss här och nu. Sverige har alla förutsättningar för att bli ledande inom teknik, utveckling och kunskap. Och grunden till detta läggs redan i skolan.

I Göteborg har vi en s-majoritet som styr. Och i skolorna i Göteborg är det inte självklart att eleverna genom sin undervisning får en likvärdig kompetens när det gäller informations- och kommunikationsteknik. Helene Odenjung har lyft problemet och har bl.a. skrivit en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om just detta. Läs gärna Helenes blogginlägg om ämnet. IT är en del i att föra Sverige in i framtiden och då är det också bra om skolelever, som är vår framtid, får ta del av detta under sin skoltid. Är så stolt över att Helene Odenjung och FP går i täten när det gäller detta.

tisdag 2 februari 2010

Birgitta Ohlsson (FP) som vår nya EU-minister! Jaaaa!

Tidigt i morse började det sippra ut i media att de erfar vem som skulle bli Sveriges nya EU-minister. Folkpartilandet och resten av Sverige väntade med spänning och så äntligen vid presskonferens idag kl 11 presenterade Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med Utbildningsminister Jan Björklund vår nya EU-minister. Jag är så glad och stolt över att det är Birgitta Ohlsson (FP) som är vår nya EU-minister. Media skriver om det bla här, här och här.

Det är ett mycket, mycket bra och väl genomtänkt val. Birgitta har lång erfarenhet av utrikespolitik och är också folkpartiets utrikespolitiska talesperson. Hon har under lång tid varit en av de personer som drivit frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet för personer i länder där detta har saknats eller motarbetas av styrande regimer eller andra grupper. Hon är modig, mycket kompetent och kunnig. Birgitta kommer att göra ett utmärkt jobb som vår nya EU-minister. Ett jättestort och varmt GRATTIS Birgitta! :)